'Triple Crown' je ena izmed najbolj zgodnjih in cenjenih sort robid, ki slovi po svoji izjemni rodnosti, močni rasti in odličnem okusu plodov. Ime "Triple Crown" izvira iz treh glavnih lastnosti te sorte: okusnost plodov, visoka rodnost in močna rast.
Značilnosti:
- Višina in širina: Rastlina doseže 150–180 cm v višino in 60–90 cm v širino.
- Plodovi: Veliki, debeli, zelo sočni in okusni. Plodovi so temno črni in zelo sladki, primerni za svežo porabo, zamrzovanje, pripravo marmelad in sokov.
- Obdobje zorenja: Plodovi zorijo že konec julija in obiranje traja približno en mesec, kar omogoča dolgotrajno pridelavo svežih plodov.
- Cvetenje: V poznem spomladanskem času se pojavijo bele cvetove, ki privabljajo opraševalce.
Pogoji za rast:
- Lega: Najbolje uspeva na sončnih legah, vendar prenaša tudi delno senco.
- Tla: Zahteva rodovitna, dobro odcedna tla, bogata z organsko snovjo. Pred sajenjem je priporočljivo izboljšati tla z organskim gnojilom.
- Zalivanje: Redno zalivanje je ključno, še posebej v obdobjih suše. Priporoča se mulčenje tal za ohranjanje vlage.
Nega in obrezovanje:
- Obrezovanje: Poganjki so dvoletni, kar pomeni, da v prvem letu rastejo, v drugem letu rodijo, nato pa odmrejo. Po obiranju je treba stare poganjke odstraniti, da se spodbudi rast novih za naslednje leto.
- Gnojenje: Priporoča se dodajanje organskega gnojila spomladi in uporabo naravnih stimulansov, kot je morske alge, za krepitev rasti.
Uporaba:
Plodovi robide 'Triple Crown' so vsestranski. Zaradi svoje sočnosti in sladkosti so odlični za svežo porabo, hkrati pa so primerni za pripravo marmelad, džemov, sokov in zamrzovanje. Zelo dobro se obnese tudi pri peki, na primer v pitah.
Robida 'Triple Crown' je izjemno rodna in okusna sorta robide. Njena robustnost in dolgotrajno obdobje obiranja jo naredijo priljubljeno tako med profesionalnimi pridelovalci kot med domačimi vrtnarji.
-
Volumen lonca [L]
2
-
40-60 cm